Wiosenne kanapki to rewelacyjne śniadanie, kolacja lub po prostu smaczna przekąska, zwłaszcza wiosną, kiedy organizm przestawia się z trybu zimowego i łaknie nowalijek. Doskonale o tym wiedzą uczniowie z klas I A i II A, którzy 30 kwietnia podczas piątkowych warsztatów kulinarnych przygotowali wiosenne kanapki w ramach programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Tego dnia dzieci przyniosły z domu przygotowane przez rodziców potrzebne produkty. Na stołach zagościły: wędliny, sery, jajka, pieczywo i przybory kuchenne, a w sali unosił się zapach szczypiorku i warzyw: sałaty, pomidorów, ogórków, papryki i rzodkiewki. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do zadania. Dzieci smarowały, kroiły i układały produkty, tworząc na kanapkach wiosenne kolorowe wzory. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę apetycznie. Miały mnóstwo witamin, ale przede wszystkim znakomicie smakowały. Uczniowie zadanie wykonali doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.